"Elárvult szülők". Népszavazás a felsőoktatásról

Április 6. nemcsak a választás miatt nevezetes nap. Akkor jár le a hivatalos határideje annak, hogy a Kormány nyilvánosságra hozza a felsőoktatásba jelentkezettek számát, eloszlását.

A PM, illetve Karácsony Gergely az adatokat firtatva írásbeli kérdéssel fordult az illetékes Miniszterhez, és ő (illetve az illetékes államtitkár) válaszában megírta: 50 napja van válaszolni – tehát nem válaszol. Egyelőre. Majd a választások után.

A Putyin-Közgép-Rogánlakás Koalíció ebben a kérdésben is pont az ellenkezőjét képviseli, mint hajdan ellenzékben. A Fidesz képviselője, Pánczél Károly 2008-ban március 3-án (tehát már március elején!) interpellálta az oktatási minisztert, és követelte az adatok nyilvánosságra hozatalát: "Az embereknek joguk van a felelős, körültekintő döntéshez szükséges információkhoz. Önnek viszont nincs joga ahhoz, hogy ezt megtagadja tőlük. A jelentkezési határidő lezárult, az adatok összegzése bizonyosan előrehaladott állapotban van. Kérem, adjon pontos választ az embereknek arra, hogyan alakult a felsőoktatási jelentkezések száma 2008-ban."

Ráadásul, mivel a jelentkezések zömmel elektronikus úton történnek, az adat, amit kértünk nyilvánvalóan rendelkezésre állt már kb. február 16-án. Nyilvánvalóan, de nem nyilvánosan.

felvételiző.jpg

(a kép forrása)

Vajon miért? Költői kérdés! Mert az adatok ismét lesújtóak. Magyarországon 2 év alatt harmadával (kb. 45 ezerrel) zuhant a Hoffmann-féle felsőoktatásba jelentkezők száma. És idén még tovább csökkent. A Fidesz-KDNP a megszorításokkal, a röghöz kötéssel, a tandíj bevezetésének tervével, a 16 egyetemi szak diszkriminálásával és tandíjasításával, a diplomások megbélyegzésével és az értelmiség-ellenességgel, a felsőoktatás egy részének militarizálásával, az egyetemi tanárok kényszernyugdíjaztatásával és csoportos elbocsátásával, a fizikai munka kommunista kultuszával, a felsőoktatás körül uralkodó teljes kiszámíthatatlansággal elérte, hogy a magyar fiatalok érettségi után már nem is próbálkoznak azzal, hogy diplomát szerezzenek; illetve, ha igen, akkor meredeken növekvő számban külföldön kezdik el a főiskolát, egyetemet.

Csak 2011 és 2012-között 128,7 milliárddal csökkent az oktatásra szánt költségvetési keret (a zárszámadás szerint), és 2013-ban 26 ezerrel kevesebb diák jutott be a felsőoktatásba, mint 2010-ben. Újabb 4 év alatt további 100 ezer magyar fiataltól vennék el így a felemelkedés esélyét - ha csak azzal számolunk, hogy a mostani rekord-alacsony szinten maradnak a számok. De a stadion-kormány mindent elkövet, hogy tovább romoljon a statisztika.

Az Együtt-PM, illetve immár a Kormányváltók ötpárti szövetsége ezért radikális fordulatot ajánl: ingyenes alapképzést mindenkinek, garantáltan tandíjmentes első diplomát! Karácsony Gergellyel közös blogbejegyzésünkben tíz szakpolitikai indokot soroltunk fel, amik emellett szólnak. Meg kell nyitnunk a felsőoktatás kapuit: ez kiemelt nemzeti érdek; enélkül nincs társadalmi felemelkedés, de még tartós GDP-növekedés se.

A vasárnapi választás arról is szól: akarunk-e olyan országban élni, amely eltanácsolja, elüldözi, kitaszítja, megveti a tanulni vágyó fiatalokat? Az a fiatal, aki 18-19 évesen külföldön kezdi meg a tanulmányait, hátralévő életében már nagy valószínűséggel csak látogatóba fog hazajárni. Aminek az a vége, hogy a szülők „már csak Skype-on látják az unokáikat”. Ennyit a családbarát kormányról.

...Vasárnap visszakérjük a gyerekeinket, unokáinkat!