Orbán megalázta Révész Máriuszt, a magyar nőket és a keresztény értelmiséget

Bukott politikán ne változtass! A szerdai kormányülés a Révész Máriusz-féle népesedéspolitikai bizottság javaslatai közül félresöpört mindent, ami jó, és azt az egyet fogadta el, ami drága, hatástalan és igazságtalan. Így a nők esélyegyenlőségének és a bébi-boomnak egyszerre mondhatunk búcsút. S még az államháztartás is bedőlhet.

A Fidesz-KDNP-nek valószínűleg a népesedéspolitikában elért kudarca fáj a legjobban. Ha valamit, hát ezt számon fogja rajtuk kérni a keresztény-konzervatív értelmiségi holdudvar. Ezért alakult bizottság, amely európai példák alapján új, szakmailag megalapozott, bevált nyugati gyakorlatokat meghonosító, részben az ellenzék számára is támogatható ötletekkel állt elő. Például: dolgozó anyák után adott járulékkedvezmény, rugalmas GYED, egyetemi tanulmányok munkaviszonyként való beszámítása a GYED-be stb.

Két legyet üthettek volna egy csapásra: ténylegesen ösztönözhették volna a születésszám-növekedést, és kedvében járhattak volna a komondoros történeteikkel vérig sértett magyar nőknek, anyáknak.

A kormány most mégsem ezeket a szakma és Révész által tett születésszám-növelő javaslatokat fogadta el, hanem egyetlen, itthon már megbukott intézkedést variál tovább. Ezért aztán érdemes volt hónapokig dolgozniuk a szakértőknek és Révész Máriusznak! Egyes családok ezentúl a "tébé-járulékuk" alapján is levonhatják a családi adókedvezményt. Ennyi. Holott maga Révész Máriusz nyilatkozta néhány napja, hogy ez az eszköz népesedéspolitikai szempontból hatástalan: a családi adórendszerben a „pénz nagy része olyan családokhoz megy, ahol több gyermeket már életkoruk miatt sem tudnának vállalni.” Ez tény. Mint ahogy az is, hogy az elmúlt három évben több százmilliárd ment el úgy a családi adókedvezményre, hogy a gyerekszám csak egyre fogy. Még egyszer: most nem arról írok, hogy az adókedvezmény igazságtalan, bár az, hanem hogy nincs hatással a születésszámra!

Az intézkedés nemcsak hatástalan, de költséges is: az egykulcsos adó által ütött költségvetési lyukat tágítja tovább. Így – miközben újra nő az államadósság – nem lesz forrás a népesedéspolitikai és női esélyegyenlőségi szempontból döntő fontosságú bölcsőde- és óvodafejlesztésekre, az anyák munkaerő-piaci helyzetének javítására. Ráadásul megint kimaradnak a szegények, miközben az Orbán-kormány már 3 éve tartja befagyasztva családi pótlékot, és gyerekek tízezrei éheznek az országban. De a középosztálynak is hiába „osztogatnak”, hiszen ha bizonytalan a jövő, ha nincs egzisztenciális biztonság, ha nem lehet tervezni, ha bármikor elvehetik bárki bármijét: nyugdíjpénztári befizetését, földjét, trafikját – a középosztály sem vállal gyereket. És ezek nem ellenzéki lózungok, hanem az elmúlt három év tényei, adatai. A népességfogyás nem most kezdődött, de most válik visszafordíthatatlanná, most lép ki lassan szülőképes korból az utolsó népesebb korosztály…

nochild.gif(a kép forrása)

Mindeközben a nappali gyermekellátás kapacitásai érdemben nem bővülnek, s a bölcsődei dolgozók fizetése szégyenletesen alacsony – ők is ki fognak vándorolni, mint az orvosok, ápolónők, egyetemista…lányok. Ők már kint fognak szülni.

Most dőlt el végérvényesen, hogy Orbán nem 15, nem 10, hanem csak 8 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni. De ki fog focizni a felcsúti magánstadionban, ha nem születnek gyerekek?

"Üres bölcsőt ringat a hold fénye"...