a tények, a mamutok és a Fidesz (avagy: "repülnek" a mamutok, a hazug államtitkár marad)

Még kora tavasszal történt: az Országgyűlés Oktatási Bizottságának ülésén igyekeztem amellett érvelni, hogy -- ha már létrehoznak egy ilyen új egyetemet -- a jövendő Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak, a jövendő köztisztviselőknek tanítsák meg a tények tiszteletét (bennfenteseknek: az evidence-based policy fontosságát). S ezt foglalják bele a törvény preambulumába.

Erről a következő abszurd párbeszéd bontakozott ki köztem és a Kormány képviselője között:

"ERŐSS GÁBOR, az LMP szakértője: Egész röviden – nem vagyok ehhez szokva. Köszönöm a lehetőséget. (...) A preambulum az egyetem általános misszióját fogalmazza meg, és úgy gondoltuk, hogy ha már most létrejön egy ilyen új intézmény, amellyel kapcsolatosan persze számos fenntartást fogalmazunk meg, de ha létrejön egy ilyen, akkor érdemes azt a világszerte és az Európai Unióban is elfogadott alapelvet követnie, hogy a közpolitikák, a tényeken, adatokon, bizonyítékokon alapuljanak, és hogy a jövendő közigazgatási elit, amelyet ez az intézmény fog képezni, ennek a feladatnak is megfeleljen. Egyébként az LMP úgy érzi, hogy mondjuk az elmúlt húsz év különböző közpolitikai kudarcai részben annak is tudhatóak be, hogy elmaradtak a tényeken és adatokon alapuló döntések, és gyakran érzületek, vélemények alapján születtek ezek. Tehát hogyha ez a jövendő közigazgatási elit tényeket és adatokat venne alapul, akkor, azt hiszem, sikeresebb lenne a jövő Magyarországa. Ezért gondoltuk, hogy fontos ezt a preambulumba beiktatni. Köszönöm szépen a lehetőséget.

ELNÖK (Pokorni Zoltán): Köszönöm szépen. Az előterjesztő álláspontját kérdezem. Norbert, parancsolj!

KISS NORBERT (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. Az előterjesztő nem támogatja ezt a javaslatot." www.orszaghaz.com/otb-22011-oktatasi-tudomanyos-es-kutatasi-bizottsag/

Így "érvelnek" ők.

Ez bevett gyakorlat. Elég lehangoló.

Később még Pokorni Zoltán meg is jegyzi "Tehát magával a gondolattal, azt gondolom, azonosulunk, a tényeken alapuló, tudományosan megalapozott, a nemzetközi mérések, a hazai tudományosság megállapításait figyelembe vevő fejlesztéspolitika a jó (...)".

Ezután a Fideszesek a módosítónkat "természetesen" leszavazták. "Természetes", hiszen egyetértettek vele.

Így szavaznak ők.

Ugyanitt, csak az előző ülésen történt az is, hogy egy államtitkár a Bizottság szemébe hazudott. Vagy finomabban: a Ludovika ügyében Rétvári Bence félrevezette az Oktatási Bizottságot: "Maga a központi irányító törzs vagy ezek az ideiglenes szenátus és egyéb testületek a Ludovika épületében a főépületében helyezkednek el, tehát minden későbbi kérdést is megelőzve, nem szorítanak ki onnan senkit, hiszen ez nem a múzeum által használt terület." http://www.parlament.hu/biz39/bizjkv39/OTB/1103011.pdf

... ehhez képest az igazság: "A politikus (Jávor Benedek, LMP) emlékeztetett: a kormány döntött arról, hogy a múzeum helyét az új közszolgálati egyetem veszi át. Szerinte ez a terv keresztülhúzta mindazt a munkát, ami az elmúlt két évtizedben a természettudományi múzeum körül zajlott. Azt mondta: a múzeumnak - elsősorban az őslény- és az ásványtárnak - elvileg június 30-ig ki kéne költöznie az épület egyes részeiből. (...)" lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/26323/felelotlenseg-kikoltoztetni-a-termeszettudomanyi-muzeumot/
 
..."Repülnek" a mamutok, a hazug államtitkár marad.
 

...u.i.: most veszem észre, hogy már írtam egy bejegyzést a felszólalásomról. de akkor még nem volt olvasható a jegyzőkönyv. És a Természettudományi Múzeum bezárása új fejlemény, mint ahogy a Fidesz újabb hazugságának lelepleződése is.

Mindenesetre itt a link: drerossgabor.blog.hu/2011/03/13/felszolaltam_a_parlamentben -- össze lehet hasonlítani a két bejegyzést :-))