Iskolák egyházi kézbe adása: jó vagy rossz?

...a válasz szerintünk: önmagában se nem jó, se nem rossz. Az viszont baj, hogy diszkriminálják az önkormányzati iskolákat, hiszen a normatíva messze nem fedezi az összes költséget, s a szegény településeken (ahol egyébként is nehezebb a pedagógiai munka, több segítségre volna szükség) az önkormányzat ezt nem tudja saját forrásból pótolni. Az egyházi fenntartású intézmények viszont mindenütt kapnak kiegészítő normatívát.

Íme az LMP azonnali kérdése e tárgyban (elhangzott május 2-án a Parlament plenáris ülésén, Kaufer Virág mondta el):

Miért diszkriminálják az önkormányzati iskolákat?

"Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony!

Az iskolafenntartó önkormányzatok számára az idei költségvetés újabb megszorítást hozott. Sanyarú helyzetében az önkormányzatok jelentős része egyházi fenntartásba adja az iskolát. Mi ezzel a baj?

Önmagában semmi. Van számos kitűnő, befogadó szellemiségű egyház iskola.

De!

Először. Ha az önkormányzatoknak nincs más választásuk, nem önszántukból cselekszenek, súlyosan sérül az önkormányzati autonómia, és nem érvényesül a helyi közösségek akarata.

Másodszor. Ugyanaz az iskola, ugyanazokkal a tanárokkal, sokkal több pénzt kap az államtól, ha egyházi fenntartásban van. Az állam diszkriminálja az önkormányzatokat, éspedig épp a szegényebbeket.

Harmadszor. Ha egy település egyetlen iskoláját adja át, alkotmányellenes helyzet áll elő, mint arra a Pedagógusok Szakszervezete is rámutatott. Ugyanis a világnézetileg semleges oktatáshoz való hozzáférést biztosítani kell.

Negyedszer. Egyes településvezetők elmulasztják kikérni az érintettek véleményét. Ami azután olyan tiltakozó mozgalmakhoz vezet, mint amilyen Tatán is kibontakozott pár héttel ezelőtt. A Győri Katolikus Egyházmegye kénytelen volt visszalépni. …Önök az egyházakat is kínos helyzetbe hozzák!

Ötödször. A helyzet mindenkinek rossz. Idén a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, saját közlése szerint is négyszer annyi iskolát ajánlottak fel, mint amennyit egyáltalán át tud venni.

Hatodszor. Az egyházi iskolákra alapesetben nem vonatkozik az úgynevezett 66-os paragrafus, de a felvételi tilalom is csak részben. Gyakran kiválogatják a „könnyebben kezelhető” gyerekeket, így az alulfinanszírozott önkormányzati iskoláknak maradnak a „problémásabb” gyerekek.

Hetedszer. A pedagógusok munkavállalói jogai is sérülnek. Például megszűnik az átadott iskola dolgozóinak közalkalmazotti státusa.

Várom megtisztelő válaszát!"

(nem szó szerinti idézet, a kérdés és a válasz megtekinthető a parlament.hu-n)