Egy majdnem-halálos baleset krónikája: "a deszkázat megfeszült és kirobbant"

A foglyul ejtett (más értelmezésben: maffia-) állam egyik drámai következménye, hogy aminek nincs hatalmi tétje, illetve amit nem lehet lenyúlni, az nem számít, azzal nem törődnek. 

Amíg ők lovardát építenek, a lovak közé dobják a gyeplőt.

Az építésügyi és munkavédelmi szabályok betartása és betartatása is az állam feladata volna. Bürokratikus feladat, igen – de a munkások és a járókelők élete lehet a tét.

Február 28-án kis híján egy kisgyerekeivel sétáló anyukára és gyerekeire zuhant a Corvin-sétánynál az építkezésről a „deszkázat”. Nem sokon múlott a tragikus baleset. Az építőipari cégek a profitmaximalizálásra hajtanak, bizonyították már itt a közelben is nemrég, hogy az emberek egészsége, testi épsége gyakran hidegen hagyja őket. Éppen ezért a hatóságok feladata volna, hogy a közérdeket képviseljék: az állampolgárokat a vállalatokkal szemben. Ezt azonban folytatólagosan elmulasztják.

Az Önkormányzathoz fordultam a baleset ügyében (válaszuk lent olvasható), ő az építtetőhöz, aki el is ismerte a baleset tényét, és részben a felelősségét. Bár szerinte akkor még nem fújt annyira a szél. Mégis: „a daru kötélzete beleakadt a (…) korlát deszkázatába. A deszkázat megfeszült és ’kirobbant’ a munkaterületen kívülre”.

Az építtető ígéri, ezután „jobban figyel”; az Önkormányzat pedig tájékoztatja a Budapesti Kerületi Hivatal Építésvédelmi Osztályát és a Járási Hivatal Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályát.

Minden jó, ha jó a vége? Sajnos nem. Az ugyanazon az építkezésen, 2 héttel később készített fotómon (lent) jól látható, hogy a 3 munkás közül az egyik nem visel védősisakot. És ha megint „megfeszül a deszkázat és kirobban”!?...

corvin-s.jpg

corvin-szel_1.png