Megkaptam az Orczy-kert eddig titkolt fakataszterét!

Ha kellett, bemásztunk az építési területre, ha kellett, közvetlenül az NKE diákjaihoz fordultam a fák védelmében… de közben a Favágó Hatalom és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem azzal nehezítette az ellenállást, hogy nem mutatta meg sem a beruházás részletes terveit, sem a fakatasztert.

Az ellenállásnak köszönhetően 55 fa így is megmenekült a milliárdokból (!) reflektorokat telepítő Hatalom és további milliárdokból a fák helyére lovardát építő Mészáros Lőrinc favágóitól.

Hosszú-hosszú hónapok óta követelték a civilek is, én is – mire most nemrég végre (miután képviselőként is kikértem) nekem kiadták az Orczy-kert fakataszterét.

A „kiadták” persze túlzás, az önkormányzat épületében egy számítógépen megnézhettem – bár az a „fatérkép”, amit ott láthattam, jó pár évvel ezelőtti állapotot tükröz, és nem is teljes. Kár, mert amúgy a törzsátmérőtől a fa fajtájáig szinte minden adat szerepel benne. Egy másik számítógépen, másik programban megvan a teljes és friss fakataszter – csak ott meg a fák beazonosítása nehézkes. A két térképet kellene valahogy egymásra vetíteni. Állítólag ezen most dolgoznak az Önkormányzatnál. Ne várjuk meg, míg végeznek, dolgozzunk mi is! Bár persze egyszerű földi halandó gépén nincs olyan szoftver…

Találkozzunk a holnapi flashmobon az Orczy-kertben, fél 11-kor, ahol a hosszú ideje a parkért, az árnyat és oxigént adó fákért harcoló civilek, helyiek demonstrálnak! És jöjjenek a botanikusok, erdészeti szakértők, kertészek: értelmezzük együtt a fakatasztert, fogadjuk örökbe egyenként a még megmaradt fákat! Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk még a levegőt is!

___________________________________________________img_7421.JPG 

img_7424.JPG

 img_7420.JPG

 

img_8354.JPG

 

 img_8356.JPG

img_8358.JPG

(A mellékelt képek saját amatőr fotóim a két fakataszterről (térképről), amennyit és ahogy ide fel tudtam tölteni)