Alapjövedelem: a DK-közeli „Nyugati Fény” vitázik Gyurcsánnyal

A Nyugati Fény c. DK-közeli blog annyira utálja a Párbeszéd Magyarországért Alapjövedelem-javaslatát, hogy még Gyurcsány Ferenccel is vitába száll miatta.

Gyurcsány 2004-ben publikálta „Merjünk baloldaliak lenni” című, nagy visszhangot kiváltott cikkét. 12 éve publikálta, de mintha ma írta volna az Alapjövedelem védelmében. (Azt most hagyjuk, hogy kormányfőként általában nem eszerint politizált; majd megírják a kommentelők!)

Gyurcsány a következőképpen írja le a rendszerváltás utáni Magyarországot, amely ma, 6 év Orbán-kormány után is ilyen, csak „még ilyenebb”:

„A rendszer, amelyet itthon a jólét megteremtésére és kiterjesztésére hoztunk létre, ma sok más országhoz hasonlóan nem azokat védi, akiknek erre a legnagyobb szükségük van, hanem azokat, akiknek e nélkül is több jut. Feje tetejére állt a világ. Hozzáértők szerint a legnagyobb arányú elvonások a legalacsonyabb jövedelműek foglalkoztatását terhelik. A lakás- és családtámogatás adó- és kamattámogatásra épülő jelenlegi rendszere a magasabb jövedelműeknek kedvez. Egészségügyi és oktatási rendszerünk szolgáltatásaihoz a magasabb társadalmi státusban lévő emberek könnyebben és nagyobb mértékben férnek hozzá.

Jóléti rendszerünk eltorzult, és többé nem a társadalmi igazságtalanságok csökkentését, hanem az elit közpénzből finanszírozott támogatását és újratermelését szolgálja.”

„A kívánatos reformok nem kevesebb, hanem több szolidaritásról szólnak. Arról például, hogy a bennfentesek, a beavatottak, a tűzhöz közel állók szívesség-kereskedelmét felváltja a közjavak és közszolgáltatások igénybevételének mindenki számára garantáltan azonos hozzáférést biztosító rendszere. Büszkék vagyunk az alkotmányban biztosított egyenlőségünkre.”

„A magas jövedelműek képesek igénybe venni az adókedvezményeket. Hiába fizetnek e csoportok több személyi jövedelemadót [mióta Orbán az egykulcsos SZJA-t bevezette, már ez sem igaz – E.G.], ha azt adókedvezményként azonnal vissza is kapják. A kedvezmények és támogatások erdejében a tanult és tájékozott középosztályok tagjai eligazodnak, az igazán rászorult alacsony iskolázottságú, kis jövedelmű emberek eltévednek. Az igazságosság és az egyenlőség szándéka észrevétlenül önmaga ellentétének szolgálatába szegődött.

Ha a baloldal érdemben szeretne segíteni a legelesettebbeken, és növelni szeretné a nem aktív rétegeknek, közöttük leginkább a nyugdíjasoknak nyújtott támogatást, akkor változtatni kell. A módosabb rétegek - a jóléti ellátásokhoz kötődő társadalmi jövedelmeik csökkenése ellenére - mégsem lesznek a szükséges változások vesztesei, hiszen a sikerpárti új Magyarországtól ennél sokkal többet kapnak. A nyilvános megbecsülést, a társadalmilag motivált és elismert gyarapodás lehetőségét. Mert csak abban az országban nem szégyen jómódúnak lenni, amely szolidáris a szükségben szenvedőkkel, és amelyben közös a meggyőződés, hogy adóforintjainkat igazságosan osztjuk el.

Épp ezért javasolja a Párbeszéd Magyarországért, hogy az úgynevezett nem aktív (valójában nagyon is aktív!) rétegeknek, köztük a főiskolai, egyetemi hallgatóknak, gyermeküket nevelő anyáknak és apáknak, hozzátartozójukat gondozó családtagoknak, rokkantnyugdíjasoknak stb. a jövedelme legyen legalább 50 ezer forint. Alanyi jogon.

De javasoljuk azt is, amit az Alapjövedelem kritikusai – a Nyugati fény publicistái és a Fidesz-közeli bloggerek egyaránt – elhallgatnak, hogy az Alapjövedelem bevezetésével a kis és közepes bérek is jelentősen nőjenek, konkrétan nettó (!) 31 ezer forinttal. Így nőne a minimálbér (nettó!) 105 ezerre, egy most nettó 99 ezres fizetés nettó 130 ezer forintra -- és így tovább.

A makacs, bár már többfelé, többször cáfolt ellenvetésekre csak egy-egy szó:

Aki nem hiszi, olvasson utána!

Ehhez képest a Nyugati Fény a Fidesz-közeli Nézőpont bloggerével fúj egy követ anélkül, hogy elolvasná a javaslatunkat (Korábban a Századvég is belekötött az Alapjövedelembe, amely egyébként a LÉT-munkacsoport FNA-koncepciójának továbbfejlesztett változata).

Az Alapjövedelemre elutasítása a Fidesz részéről érthető, hisz' szembemegy mindazzal, amit ők hirdetnek és tesznek.

De a Fidesz idegesen reagál, épp mert népszerű javaslatról van szó, amelyet a lakosság 76%-a támogat; a Fidesznek tele a gatyája. De ez épp azt mutatja, hogy a baloldali (?) ellenzék részéről öngyilkosság olvasatlanul, zsigerből elutasítani a javaslatot. Az Alapjövedelmet felületes előítéletek alapján támadni és elvetni annyi mint megfosztani magunkat az egyetlen rendszerszintű közpolitikai javaslattól, amely véget vethet a Fidesz ideológiai és politikai egyeduralmának.

Ferge Zsuzsától Surányi Györgyig, a baloldaliaktól a zöldeken keresztül a konzervatívokig és liberálisokig számos támogatója van az Alapjövedelemnek. Indiától Alaszkán át Kanadáig, Finnországtól Hollandiáig folytak, illetve kezdődnek modellkísérletek, s az eddigi tapasztalatok gyakorlatilag mindenütt rácáfoltak a negatív várakozásokra: az Alapjövedelem-teremtette létbiztonság csökkentette az iskolai lemorzsolódást, növelte a munkaerőpiaci aktivitást, javította az emberek mentális és fizikai egészségét, csökkentette a bűnözést, élénkítette a gazdaságot, kreatív energiákat szabadított fel – amellett, hogy csökkentette a szegénységet, az egyenlőtlenségeket, a kiszolgáltatottságot.

Hamarosan nemcsak Svájcban, de várhatóan Kaliforniában is népszavazást fognak tartani a bevezetéséről.

Az elmúlt 26 (!) év politikájában csalódottak magunk mögé állítása nélkül nyakunkon marad a népnyúzó Orbán-kormány. Tegye fel a kezét az az ellenzéki, aki ezt szeretné! Márpedig a szélsőjobbhoz "menekült" választók, a mindkét oldalban csalódott, apátiába süllyedt, elnyomott és megnyomorított milliók megszólítására csak egy olyan forradalmian új javaslattal lehetünk képesek, amely egyszerre teremt szabadságot, egyenlőséget és jólétet. Ez az Alapjövedelem.

Nem lenne jobb vagdalkozás helyett párbeszédet folytatni róla?

biztos_alap.png