Miért vesz részt a PM a népszavazásban? 1. rész: időutazás, iskola

Kész időutazás! Ma elkezdődött a Karácsony Gergely – jelenlegi PM-társelnök – által beadott népszavazási kérdésre az országos aláírásgyűjtés a tankötelezettség korhatárának 18 évre való visszaemelése tárgyában – és még 3 kérdésben.

Pontosítok: most Vajda Zoltán és az Új Magyar Köztársaság Egyesület nevén szerepel a kérdés, amire anno az LMP csak majdnem tudta összegyűjteni az aláírásokat. (Akkor sok ígéretet kaptunk különféle szervezetektől, hogy segítenek, de végül kicsit magunkra maradtunk – igaz, erről mi IS tehettünk).

De mi, immár PM-esként, ugyanúgy részt veszünk a gyűjtésben, a „Rendszerbontó népszavazás”-ban, mint anno LMP-sként.

Mert az ügy számít. Mindenekelőtt az iskola, a gyerekek, a diákok ügye. Bár persze nem bánjuk azt sem, ha mintegy mellékesen megdől az Orbán-rendszer.

Mi is a kérdés? „Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?

Miért fontos ez? Egész konkrétan azért, mert a tankötelezettség lecsökkentésével a Fidesz azt üzente a diákoknak, szüleiknek és a középfokú oktatás szereplőinek, különösen a szakiskoláknak, hogy nem kell benntartani a „problémás” gyerekeket, nyugodtan szélnek ereszthetik őket. Persze nem kötelező 16 évesen abbahagyni, de „minek bukdácsoljon az a gyerek”?! Megmondom: mert a gyenge jegyekkel megszerzett végzettség is több a semminél: a munkaerőpiac díjazza; már egy szakiskolai végzettség is véd, egy kicsit, a munkanélküliségtől. És hogy ne legyenek olyan gyengék azok a jegyek, ahhoz éppen az kell, hogy ne lehessen rövid úton megszabadulni attól a diáktól: meg kelljen vele, érte küzdeni. Korrepetálni, készségeket fejleszteni, ha kell pszichológusokat, szociális szakembereket bevonva megmenti őt a lemorzsolódástól, s annak egyenes következményétől: az örök életre szóló munkanélküliségtől. Az ország is akkor jár jól, ha vesszük a fáradtságot, és senkit nem hagyunk az út szélén.

Igen, van, akit nehéz tanítani; de nincs, akit nem lehet. Igen, van aki talál munkát 8 általánossal is; de erre kicsi az esély. Igen, pénzbe kerül plusz 2 évig iskoláztatni a diákokat; de megtérül. Igen, más ország is van, ahol csak 16 év a korhatár; de sehol sem csökkentették vissza 18-ról. Igen, munkásokra is szükség van; de segédmunkások helyett inkább szakmunkásokra. Igen, a kétkezi munka is értékes; de az európai út a tudástársadalom felé vezet.

Ezen kívül is van még sok szakmai, illetve a szülők, diákok szempontjait felvető érv! Mind-mind a 16 éves korhatár ellen, a 18 éves mellett szól! Nem elmélet, hanem tény, hogy a korhatár leszállításának hatására szinte azonnal megugrott az érintett korosztály munkanélkülisége. S ezek még csak az első hatások. Egy 2011-es titkosnak szánt, de nyilvánosságra került kormányzati hatástanulmány is több tízezer fővel számolt: a szakképzésből középtávon a tanulók közel felének kimaradását prognosztizálták. Ezt a folyamatot meg kell állítani.

Természetesen a tankötelezettség leszállítása 16 évre része az orbáni mestertervnek. Ez nem pusztán egy elrontott szakpolitikai intézkedés, hanem tudatos rombolás, a hűbéri viszonyok újrateremtésének, az emberek kiszolgáltatottságba taszításának egyik eszköze; ugyanúgy, mint az oktatás központosítása, az érettségit adó képzéshez és a felsőoktatáshoz való hozzáférés szűkítése.

Éppen ezért: ez a Fidesz-hatalom érzékeny pontja. Ha itt kapnak egy pofont, az érdemben járulhat hozzá az Orbán-rendszer lebontásához. Ezért vesz részt a PM is az aláírásgyűjtésben.

Folyt. köv.! De addig is: aláírásra fel!...

nepszav-timi.jpg

(Szabó Tímea aláírásokat gyűjt a tankötelezettség 18 évre emeléséért. Fotó: hvg.hu, 2012)