Újabb „pisi-gate” Józsefvárosban. Betiltották a közmunkás-majálist

A Teleki térre tervezett közmunkás-majálist a józsefvárosi önkormányzat illetékes bizottságának fideszes többsége körmönfont indokkal tiltotta be. Közterület-használati szakmai kérdésnek álcáztak egy politikai ügyet. A „Közmunkás Mozgalom a Jövőért” Egyesület és a Magyar Szegénységellenes Alapítvány szerette volna a Közmunka Ünnepét megrendezni, de – úgy látszik – a közmunkásoknak csak dolgozniuk szabad a Teleki téren, ünnepelniük nem.

A fideszesek arra hivatkoztak, hogy nincs megoldva a WC és az ivóvíz biztosítása. Hiába vállalta a Kun utca és Népszínház utca sarkán lévő vendéglő, hogy a résztvevők használhatják a mosdóit. És hiába javasolták az ellenzéki képviselők, hogy legalább feltételes engedélyt kapjanak a szervezők, azzal, hogy az esetlegesen szükséges (valójában szükségtelen!) mobilvécét biztosítják, a fideszesek nyilvánvaló politikai döntést hoztak, egyszerűen elutasították a kérelmet.

Az ülésen jól látszott, hogy a Fidesz „rettegni méltóztatik”, egyik képviselőjük ezer főben jelölte meg a résztvevők várható létszámát. Ezer dühös közmunkás?! Ettől félnek. Mert tudják, hogy a közmunkások elégedetlensége jogos. A közmunka: kényszermunka. A közmunkásokat kényszerítik, hogy vállalják el, különben a segélyüket is elveszítik, miközben még a minimálbért sem kapják meg érte. A közmunkásokra nem vonatkozik a Munka Törvénykönyve, a dolgozókat védő (Fidesz által amúgy is megritkított) szabályok őket nem védik. Arról nem is beszélve – és ez a lényeg! --, hogy a közmunkából nem vezet vissza út a valódi munka világába.

A közmunka-kritikákra mindig az a válasz, hogy: „legalább több, mint a segély”. Igen, de munkáért munkabér jár! Ők ezt nem kapják meg. A másik válasz, hogy „legalább dolgoznak”. Igen, de egyrészt dolgoznak enélkül is, másrészt ehelyett inkább továbbképezni kellene őket, hogy a valódi munkaerőpiacon is megállják a helyüket. És valódi munkahelyeket kellene létesíteni, például az építőiparban (épületszigetelés stb.), ami, közpénz-szempontból olcsóbb, és gazdasági, fenntarthatósági szempontból ezerszer hasznosabb.

kozmunka.jpg

(forrás)

Végül… Sajátos vizelet-politikai összefüggések tárulnak fel, ha valaki nyomon követi Kocsis Máté és a józsefvárosi Fidesz-képviselők munkásságát: Kocsis Máté javasolta a kötelező pisi-tesztet (vizelet-teszt gyerekeknek), akut közvécé-hiány van a kerületben (a Mátyás téri hosszú ideig zárva volt, most meg fizetős, a Köztársaság téren egyáltalán nincs), és most is a WC volt az ürügy a rendezvény betiltására. Lassan kezd az elnyomás eszközévé előlépni a hatósági vizelet-szabályozás.

A közmunkások új helyszínen (de szintén Józsefvárosban, a nevétől megfosztott Köztársaság téren), politikai demonstrációként bejelentve tartják meg végül a tervezett rendezvényt. Találkozzunk a Közmunka Ünnepén!