Orbán a nagytőke bábja. Avagy miért kell elpusztulniuk a gimnáziumoknak?

A Fidesz szívesen tetszeleg a kisemberek védelmezőjének, a nagytőke ellenségének szerepében. Holott a kisemberek elnyomója, a nagytőke barátja. Vagy bábja?!

A kisemberek elnyomója nem csak itt és most (vö.: 27%-os ÁFA, minimálbér alatt fizetett közmunka stb.), de mindent elkövet, hogy ez az elnyomás a jövő nemzedéket is sújtsa. Erről szól az oktatáspolitikája. Különösen a gimnáziumok ellen intézett összehangolt támadás. És ez az a pont, ahol a kisemberek elnyomása és a nagytőke lobbiérdekeinek való behódolás rendszerré áll össze (ezt nevezhetjük, ha van még kedvünk viccelni: a Nemzeti Elhülyítés Rendszerének).

Miután sikerrel tizedelte meg a felsőoktatásba jelentkezők számát, a rezsim folytatja az oktatás leépítését: 16 évre csökkentett tankötelezettség (vagyis végzettség nélkül szélnek eresztett fiatalok), szűkített gimnáziumi hozzáférés (a kéttannyelvű gimnáziumoknál a visszamenőleges hatályú jogalkotástól, a már beiskolázott gyerekekre vonatkozó teljesíthetetlen szabályozástól sem riadnak vissza; persze ez sem újdonság).

Mindennek legalább 6 következménye biztosan azonosítható:

1) Versenyképtelenné válik az ország. Csak a multiknak (igen, a multiknak!) fizetett hatalmas egyedi támogatással tudják bevonzani, ill. itthon tartani a működőtőkét. Épp ma lelepleződött le egy orbitális hazugságuk ez ügyben: az Audit 40 milliárddal támogatták, holott eddig 11 milliárdot mondtak (már az is sok - ha belegondolunk, hogy hány magyar KKV tudna ennyi pénzből munkahelyeket teremteni, mondjuk a zöldiparban).

2)  Növekszik a munkanélküliség. Hiszen diploma, vagy legalább érettségi nélkül a mai világban aligha lehet munkát találni. Orbán hazudik, amikor arról papol, hogy mennyivel jobb szakmunkásnak tanulni. A munka világának valósága cáfolja őt: "A szakmunkásképzést csak egyféleképpen lehet fejleszteni: ha főiskolai szintre emeljük. A technológiai fejlődés következtében ma már nincs olyan szakma, ahol ne lenne szükség magas szintű szövegértésre, műszaki és informatikai ismeretekre, angolnyelv-tudásra stb. A közoktatásnak egyértelműen azt a célt kell szolgálnia, hogy minél többen hozzájussanak legalább a főiskolai diplomához." Ezt mindenki tudja, aki kicsit is ért az oktatáshoz. (Orbán nem tartozik közéjük, és most már nem is tűr meg ilyeneket a környezetében). Pokorni Zoltán is ezt mondja, persze hiába.

3) Csökkennek a fizetések, hisz már egy „sima” érettségi is 20-25 ezer forintos bérelőnyt jelent a munkaerőpiacon. Ha csökken az átlagos végzettségi szint, csökken az átlagos bérszint is.

4) Egy szűk elit termeli újra magát, elzárják a felemelkedés lehetőségét a munkások és az alsó középosztálybeliek gyerekei elől. Tovább épül a narancskasztrendszer.

5) Vidéki városok sora még az eddiginél is reménytelenebb helyzetbe kerül, hiszen elveszíthetik egyetlen állami gimnáziumukat. Mint például Mezőtúron.

6) A gimnáziumokból szakközépiskolákba áttuszkolt tanulókat is ingyenmunkaerőként használja a nagyvállalkozói lobbi, ahogyan a szakmunkásokat is. Parragh László és Demján Sándor, az Iparkamara, a nagyvállalkozói, nagytőkés lobbi agyréme vált mára hivatalos kormányprogrammá. Korábban már írtam az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség forrásainak durva csökkentéséről, amivel szintén nekik kedvezett a Fidesz. Ahogy a szakszervezetek ellehetetlenítésével/háziasításával, a sztrájkjog korlátozásával is. A munkavállalói jogokat is nekik engedelmeskedve építette le a rezsim: az új munka törvénykönyvét is ők mondták tollba.

A "duális szakképzésnek" hazudott rabszolgavásárra szeptembertől újabb fiatalokat bőrét viszi a kormány. Ha nem csak a szakiskolákat, de  szakközépiskolákat is a Nemzetgazdasági Minisztérium alá rendelik, kiszakítva a tanulók nagy részét a közoktatás rendszeréből, akkor tőlük egyúttal el is veszik a felemelkedés lehetőségét.

Védjük meg a tiniket, védjük meg a gimiket, védjük meg a szakközépiskolákat, védjük meg a jövőt!

középisk.jpg