Trafikmutyi a fiúvécében

Egy pillanatra higgyük el, hogy a szerzés- és hatalomvágy mellett népegészségügyi szempontok is motiválták a fideszeseket, amikor trafikokba szegregálták a cigaretta-vásárlókat! Hiszen már a törvény címe is ez volt: „a nemdohányzók védelméről”. Nemes cél, igazán!

Az vitatott, hogy önmagában a hozzáférés szűkítése visszaszorítja-e a fogyasztást. Skandináviában az állami alkoholmonopólium hatásáról vannak – ellentmondásos – tapasztalatok; úgy tűnik, hogy a legkomolyabb visszatartó hatása a magas árnak van, de azért a hozzáférés korlátozása is eredményes lehet. A magas árról, ha nem is népegészségügyi okokból, hanem a haverok zsebének megtömése céljából, de gondoskodik a Fidesz.

Sínen vagyunk! De akkor mi is lesz a kiskorúakkal?

Azt már lehet tudni, hogy simán iskolák, óvodák mellé is költöznek trafikok. Itt be is fejezhetném a blogbejegyzést, mert ez önmagáért beszél. És mások már megírták.

bartokbela.jpg (a kép forrása)

De attól még ott virít a nagy „18-as” tiltótábla.

Mi lesz akkor az iskolák, középiskolák fiúvécéiben? (És lányvécéiben?) Eloszlik a füst, mert nem jutnak cigihez a kamaszok? A 8.b. ünnepélyesen eldobja az utolsó csikket? Nemzeti varázsütésre kigyógyulnak a nikotinmámorból?

Aligha.

A bagózó kamaszok ugyanúgy szenvedélybetegek, mint bárki, aki cigizik vagy iszik. Noha eddig se vehettek, valahogy eddig is beszerezték a cigit. Ezután is be fogják. A különbség csak annyi, hogy a koncessziót elnyert vállalkozókat súlyos szankciókkal fenyegeti a törvény arra az esetre, ha fiatalkorúaknak adnak el dohányterméket. Ennek némi elrettentő ereje talán lesz. Bár ki tudja?! Hisz' melyik hatóság merne ujjat húzni mondjuk a szekszárdi fideszes trafikosokkal, még ha meg is sértik a törvényt!?

A tilalmat ennek ellenére az eddigieknél várhatóan kicsit jobban betartják, ha az első napokban nem is. Ergo: a nagykorú nővérek és bátyók ideje jött el. Ők veszik majd meg a füstölnivalót a kistesónak. Meg a szülők. Lehet, hogy ez valójában egy családbarát intézkedés a kedves-jó KDNP részéről?!

Szenvedélybetegségről beszélünk, amely, való igaz: káros az egészségre. Nem fognak maguktól leszokni; ez egy függés! Pláne, hogy közösségformáló, csoportkohéziót erősítő funkciója is van (sajnos) a közös füstölésnek. A fiatalok iskolai dohányzása tipikus nyílt titok; mindenki tudja, és mégis mindenki úgy tesz, mintha nem tudná.

De ha már azok az óriási 18-as tiltótáblák váltak a trafikok törvényerejű cégérévé, miért nem indított a kormány prevenciós programot, sőt: igazi leszoktató kampányt a dohányzó kamaszok körében? Nem alibizésre gondolok, hanem egy nagy országos, komplex kampányra, a szakirodalomban leírt hatékonysági elvek alapján. Miért?

…Csak nem azért, mert a gyerekek, a jövő nemzedék egészségénél mégis fontosabb a Fidesz-trafikok árbevétele?!? Vagy mert az államot fogva tartó oligarchák és narancsdohány-ipari nagytőkés csoportok nem engedték?!? Vagy esetleg azért, mert nem volna, aki megvalósítson egy ilyen nagyszabású programot, a folyamatos megszorítások okozta krónikus (gyerek)orvos-hiány miatt?!?

581676_10151603393032048_2109840674_n.jpg
...Nosza: bizonyítsák be, hogy nincs igazam. Jobb későn, mint soha.
Bár már kihúzták a gyufát...