Baloldali fordulat

Lírai indítás, részletes szakpolitikai program. Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM) közös társadalompolitikájáról írtam:

"A kisebbik fiamat tavaly nem vették fel az önkormányzati bölcsődébe. Protekció kellett volna; de ez mindig is így volt. A nagyobbik fiamnak az idén nagyon meg kell küzdenie az iskolai férőhelyért – miután egyik évről a másikra törvényileg megemelték 25 százalékkal az iskolakötelesek számát, miközben persze folytatódik a pénzkivonás a közoktatásból.

Ez viszont nem mindig volt így: az autoriter megoldásokat megszorításokkal és inkompetenciával ötvöző szakpolitika fideszes innováció. Ebből kettő-kettő korábban is előfordult, de a három így együtt: új. És nem csak az oktatásban. Ezere példa van rá: a rokkantellátástól a kényszernyugdíjazásokig.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) alapítóiként azért is váltunk ki az LMP-ből, mert nem gondoljuk, hogy „egyik kutya, másik eb”: az elmúlt húsz év kudarcai nem mérhetők ahhoz a romboláshoz, amit a Fidesz végez. De azért is, mert sok kritika jogos: a rendszerváltók hagyták szétzilálódni a magyar társadalmat. A feladat kettős: leváltani a Fideszt – de új politikával. Ezért az országnak baloldali fordulatra van szüksége. Különben megállíthatatlanná válik a fiatalok elvándorlása, vagy – ha sikerül is legyőzni 2014-ben – 2018-ban visszatér egy minden eddiginél elszántabb és pusztítóbb Fidesz.

Erről a baloldali, ökoszociális fordulatról szól az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért közötti szövetségi megállapodás szakpolitikai melléklete (http://parbeszedmagyarorszagert.hu/szovetsegi-megallapodas), melynek társadalompolitikai fejezetéről írok.

Az alkotmányosság helyreállításának össze kell kapcsolódnia az esélyteremtő és szolidáris állam újjáépítésével, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésével, a társadalmi kohézió erősítésével, a szegénység és kiszolgáltatottság, a társadalmi és területi egyenlőtlenségek átfogó, radikális csökkentésével. Hosszú távon a gazdasági fejlődés sem alapulhat máson, mint a jó minőségű humántőkén, ami viszont feltételezi a jóléti államot, a közszolgáltatások (oktatás, egészségügy, közösségi közlekedés stb.) magas színvonalát.

A jelenlegi segélyezési rendszert fokozatosan egy olyan garantált minimumjövedelem-rendszerrel kell felváltani, amelyminden háztartást megvéd a mélyszegénységtől. A lakástámogatásoknál érdemben növelni kell a lakásfenntartás szektor semleges támogatását,másrészt kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítására van szükség. Célkitűzésünk a hajléktalanság megelőzése és a szegregált telepek mielőbbi felszámolása, de addig is az emberhez méltó életfeltételek biztosítása az ott élők számára.

A 2014-es ciklus végére el kell érnünk, hogy egyetlen gyermek se éhezzen Magyarországon. Aktualizáljuk a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti programot, és kötelezettséget vállalunk annak végrehajtására. Ahhoz, hogy minden gyermek egyenlő esélyekkel indulhasson az életben, és a nők is könnyebben illeszkedjenek vissza a munkaerőpiacra, kiemelten fontos a korai készségfejlesztés, a bölcsődéhez, óvodához, családi napközikhez való hozzáférés fejlesztése, a térítésidíj-mentesség és a kedvezmények kibővítése, a védőnői hálózat megerősítése, óvodabuszok indítása, illetve az iskolabuszok „megnyitása” az óvodások előtt. A beóvodáztatási támogatást már 2014-ben 25 ezer forintra növelnénk. Emellett ösztönöznénk, hogy a gyermek születésétől számított 36 hónapból legalább hármat az apa töltsön otthon a kisgyermekkel.

A fiatalok, a jövő nemzedék számára az oktatás „újranyitásával” biztosítjuk a társadalmi felemelkedés lehetőségét, emellett közösségi tereket is nyitunk, támogatjuk földrajzi mobilitásukat, önszerveződésüket. Minden fiatalnak jusson vagy munka, vagy képzés: garanciát nyújtunk minden harminc év alattinak, hogy vagy munkát talál, vagy be-, illetve visszakapcsolódhat az oktatásba, képzésbe, legkésőbb hat hónappal azután, hogy elhagyta az iskolapadot, vagy munkanélkülivé vált.

Az időskori mélyszegénység megelőzése érdekében célul tűztük ki az állampolgári jogon járó alapnyugdíj bevezetését azoknak, akik nem szereznek nyugdíjjogosultságot. De a nyugdíj nem minden, véget kell vetni az idősek elszigeteltségének, magányának: a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás hazai és európai jó gyakorlatait kell elterjesztenünk, adaptálnunk.

Mint azt a Fidesz által hatályon kívül helyezett alkotmány kifejtette, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog érvényesülése érdekében az államnak kiterjedt feladatai vannak az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezése mellett a betegségmegelőzéssel, a rendszeres testedzés támogatásával, a munkavédelemmel, a környezet védelmével összefüggésben is. Ezért minden évben érdemben növeljük az egészségügyi közkiadások összegét.

Az egészségügyben az egybiztosítós rendszer fenntartása mellett megerősítjük a nemzeti kockázatközösséget, amelyben az ellátásra való jogosultság állampolgári jog, közkiadások fedezik az egészségügyi kiadások túlnyomó részét, a hozzáférés egyenlőtlenségei folyamatosan csökkennek, miközben a háziorvosok valódi „kapuőr” funkciót töltenek be. A jó egészségügyi ellátás érdekében a betegjogok intézményrendszerét helyreállítjuk, a betegelégedettséget mérjük és javítjuk, a minőségbiztosítási rendszereket és a betegbiztonságot erősítjük.

Az utólagos beavatkozásokról a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Kiemelten támogatjuk a népegészségügyet, az országos szűrővizsgálatokat és a háziorvosok egészségmegőrző tevékenységét, különösen a dohányzás, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a mozgáshiányos életmód tekintetében. Prioritásként kezeljük a légszennyezés és a pollenkoncentráció csökkentését: a károsanyag-kibocsátás csökkentését, a közösségi közlekedés előnyben részesítését, az allergén parlagfű elterjedésének megelőzését.

Radikálisan csökkenteni kell az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés társadalmi-földrajzi egyenlőtlenségeit, új ösztönzők bevezetésével be kell tölteni az üres háziorvosi és védőnői praxisokat. Konkrét, életév-növekedéshez és egészségmutató-javuláshoz kötött teljesítményfinanszírozás bevezetésére kell törekedni a hátrányos helyzetű térségekben; a fekvőbeteg-ellátásban pedig a teljesítményvolumen-korlát átgondolt oldásával csökkenteni kell a várólistákat. Az egészségügyiek elvándorlását meg kell állítani. A diplomás szakdolgozók, de általában is a szakdolgozók nagyobb bért és nagyobb felelősséget kapnak, az orvosok anyagi megbecsülését jelentősen növeljük, adminisztratív terheit érdemben csökkentjük.

Az akut ellátások mellett modern, közösségi és otthoni krónikus ellátásra van szükség. Az egyre gyakoribb – pszichiátriai, mozgásszervi és allergiás – népbetegségekre és a lakosság elöregedésére tekintettel kiépítjük a közösségi pszichiátriai ellátást, valamint megerősítjük a fekvőbeteg-ellátást is tehermentesítő rehabilitációs és házi ápolási rendszert.

A jövő nemzedékek, a társadalmi felemelkedés és a tudástársadalom érdekében mindenek feletti prioritás az oktatás fejlesztése, a hozzáférés javítása. A gazdasági növekedésből származó állami többletbevételeket első helyen az oktatásügyi közkiadások növelésére fogjuk felhasználni. A közoktatási színvonal növeléséhez elengedhetetlen a pedagógusok megbecsülése, a pálya vonzóvá tétele. Érdemi béremelést szavatoló pedagóguséletpálya-modellt vezetünk be, kiemelten támogatva a pályakezdőket.

A sikeres integráció érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben és az integrált osztályokban tanítókra, valamint a korai fejlesztést és a mentorálást végzőkre. Óvópedagógusi, pedagógiai asszisztensi, fejlesztő és gyógypedagógusi, iskolapszichológusi álláshelyeket hozunk létre. Az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében iskolabusz programot indítunk. Megszüntetjük a korai szelekciót, és középtávon egységes nyolc-tíz éves alapképzést hozunk létre. Biztosítjuk, hogy az egyenlő bánásmód követelménye az egy intézménybe járó tanulók, illetve a különböző intézménybe járó tanulók között is – fenntartótól függetlenül – érvényesülhessen. A tanfelügyelethez esélyegyenlőségi ellenőrző jogosítványokat telepítünk. Felszámoljuk a halmozottan hátrányos helyzetű és roma tanulók szegregációját. Az egyenlőtlenségek újratermelődése ellen korai fejlesztéssel, bölcsődei, óvodai férőhelyek biztosításával, inkluzív, fejlesztő pedagógiával lépünk fel. Az esélyegyenlőséget szolgáló jogszabályok hatálya alá kell tartoznia minden oktatási intézménynek, fenntartótól függetlenül.

Az oktatásban a tudásátadás mellett a készségfejlesztés, a demokráciára, társadalmi felelősségvállalásra, önkéntességre és környezettudatosságra való nevelés is kiemelt szerepet kap.

A társadalmi mobilitást erősíteni fogjuk azzal, hogy az érettségit adó képzésekhez való hozzáférést javítjuk. Vissza kell állítani azonnali hatállyal tizennyolc éves korig tartó tankötelezettséget. A megállapodás keményen fogalmaz: „Nem válhat lobbicsoportok martalékává a szakképzés”: helyre kell állítani a közismereti és a szakmai tárgyak egyensúlyát a szakképzésben, erősíteni kell a készségfejlesztést, mentorálási programmal tíz százalék alá kell csökkenteni a lemorzsolódást. Egyetlen tanulni vágyó diák előtt sem zárhatjuk le a felsőoktatás kapuit. Az EU által is célként kitűzött negyvenszázalékos diplomásarány elérése érdekében a legtöbb szakon országos összesítésben garantáljuk legalább a hoffmanni reformok előtti államilag finanszírozott keretszámot. A hallgatók motiválása érdekében megteremtjük az átjárhatóságot a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés között. Helyreállítjuk a humánszakok megbecsülését. Kiterjedt egyetemi felkészítő- és ösztöndíjprogramokat alakítunk ki a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatáshoz való hozzáférésének radikális javítása érdekében, és érdemi pluszpontokkal is segítjük a bejutásukat. Eltöröljük a röghöz kötést.

Roma honfitársaink társadalmi integrációját aktívan segíteni kell az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és az egészségügy területén. Fel kell számolni az etnikai alapú megkülönböztetést az állami szervek működésében. A leghatározottabban fel kell lépni mindenfajta félelem- és gyűlöletkeltő megmozdulással szemben.

Az élet minden területén meg kell szüntetni a szexuális orientáció alapján történő hátrányos megkülönböztetést, s emellett a politikának ki kell szállnia a vallás- és kultúrharcból is. Ennek és a fentieknek további részletei a fenti linken olvashatók.

Ilyen társadalompolitikával lehet legyőzni a Fideszt, mert ez tudja megszólítani az aktív, de bizonytalan szavazókat is. És így lehet megakadályozni az Orbán-rendszer későbbi restaurációját. A gyerekek erre a programra szavaznának!"

 * A szerző a Párbeszéd Magyarországért Társadalompolitikai Kabinetjének vezetője.

 Megjelenés helye: Népszabadság, 2013. május 3. http://nol.hu/velemeny/20130503-baloldali_fordulat

http://nol.hu/velemeny/20130503-baloldali_fordulat