"Bajnaiék" Baranyában

Tegnap én is az „Együtt. Magyarországért” egyik fapados buszával jártam az országot, konkrétan Siklóson, Szigetváron és Pécsett voltunk. Utcai beszélgetések, aztán fórumok.

Emberek.

Szigetváron, az ún. kitelepülésen (lásd: fotó) beszélgettem egy helybélivel, aki mellett 200-zal száguldott el a Fidesz lézerblokkolós Audija. (Vigyázat, metafora!)

szigetvár1.jpg

Mesélte: infarktust kapott, lerokkant. A sok személyes sorstörténet egyike. Neki szerencséje volt, mert éppen betöltötte az 57-et, így nyugdíjba mehetett, békén hagyták. Mások, akik hasonló állapotban, helyzetben vannak, felülvizsgálatra várnak, vagy már felül is vizsgálták őket. Sokukat visszaküldték a munkaerőpiacra. 40%-ukat sorolták át a kevesebb pénzzel járó „rehabilitációs” kategóriába, vagy zárták ki teljesen minden ellátásból. S közben azt se felejtsük: Szigetvár esetében az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségéről van szó, ahol egyszerűen nincs munka! Nem mintha másutt olyan könnyű volna munkát találni a megváltozott munkaképességűeknek, normális rehabilitáció, átképzés stb. nélkül. Különben is pang a gazdaság.

Ezek az emberek bezárkóznak. A téli hideget sok pulóvert magukra vészelik át otthonukban. Persze nem mindenki viseli el a megalázó helyzetet. Tele van ilyen történetekkel az internet: „A 28 éves kaposvári fiatalember ellátása eddig havi 30 600 forint volt – ezt vonták most meg tőle, aki négyvégtagi görcsös bénulással él. A komplex felülvizsgálaton két ponttal kevesebbet kapott, így az eddig 80 százalékos rokkantsága már csupán 78 százalékos – a pénz pedig 79 százaléktól jár...”

Ez egyszerűen embertelen. S mindezzel mennyit spórolnak? Alig valamennyit. Mintha kifejezetten az emberek megalázása, kiszolgáltatottságának továbbnövelése volna a cél!

Ezért is kell megbuktatnunk az Orbán-Simicska rezsimet! Fel kell ráznunk a megalázottakat, a megnyomorítottakat. Be kell kopogtatnunk minden magára hagyott, a társadalomtól kényszerűségből elszigetelődő ember ajtaján. Ha a tévében nem lehet, hát személyesen mondjuk el: nem kell tűrniük ezt az igazságtalan rezsimet!

...Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért szakpolitikai megállapodása alapján mi jogorvoslati lehetőséget biztosítanánk a felülvizsgálati döntések ellen, amit a Fidesz megtagad az érintettektől, továbbá megfelelő átmeneti, felkészülési időt azoknak is, akiknek tényleges javult az egészségügyi állapota. „A munkaerő-piaci reintegrációt nem a támogatások megvonásával, hanem egészségügyi és foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokkal, célzott támogatásokkal és a keresletet bővítő intézkedésekkel kell elősegíteni.”

…Ezt mindenki veheti ígéretnek! Ez a minimum.

IMG_0113.JPG

(Kép: Juhász Péter, az Együtt 2014 társelnöke és Szilágyi László, a Párbeszéd Magyarországért (PM) országgyűlési képviselője fórumozik)

IMG_0098.JPG(Kép: a kitelepülés kellékei. Szilágyi Lászlóval Szigetváron)