A fiam iskolába megy. Vagy mégse? Százezer gyerekkel szórakozik a Fidesz

A népszerű elmélet szerint az emberek a „pénztárcájuk” alapján szavaznak. Szerintem viszont a gyerekeik jövője alapján. Április 8-9: a beiratkozás napja szerte az országban.

Ábel fiunk is szeptemberben kezdi az iskolát. Ha kezdi.

Mert idén hirtelen több mint 25%-kal több gyereknek kell beférnie az első osztályba, mint tavaly.

Azért 25%, mert idéntől nem a május 31, hanem az augusztus 31. előtt születettek számítanak iskolakötelesnek. Az plusz háromhónapnyi gyerek.

És azért több mint 25%, mert most vezetik be a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást (anélkül, hogy a szükséges férőhely-bővítést végrehajtották volna); tehát helyet kell csinálni az ovikban a sok új kiscsoportosnak. Mindhiába: az óvodákban a zsúfoltság/ helyhiány még akkor is garantált, ha minden 6 évest suliba küldenek.

És azért is több mint 25%, mert a jogszabályi változások amúgy is szűkítik a rugalmas beiskolázás lehetőségét (azt, hogy ha még nem igazán iskolaérett a gyerek, mehessen egy évvel később).

Mindemellett az egész oktatási rendszer összes szereplője el van bizonytalanítva, és kénytelen-kelletlen igyekszik megfelelni a felső akaratnak – ami a kádári nosztalgiákból, megszorításból, tekintélyelvűségből, szegregációból és inkompetenciából oktatáspolitikát kovácsoló Hoffmann Rózsa vasakarata szerint az, hogy minden gyerek 6 évesen kezdje az iskolát. Ha érett rá, ha nem. Ha van férőhely, ha nincs.

A Kormány úgy reagált a válsághelyzetre, hogy néhány nappal (!) a beiratkozások előtt, március 28-án a Klebelsberg Központ vezetője jogszabály-módosítást kezdeményezett, hogy nagyobb létszámmal is indulhassanak osztályok szeptembertől: „Ez azt jelenti, hogy 27 helyett akár 32 gyerekkel is indulhatnának osztályok”. Ám a törvénymódosítást még nem tárgyalta a t. Ház! Így teljes a jogbizonytalanság!

Ha pedig elfogadják: törvénybe iktatják a 120%-os osztályokat. A magyar anyák és apák köszönik a Fidesznek a zsúfoltságot, mely egy egész generáció – a 2006-2007-ben születettek – alapélménye lesz a következő 12 évben!

A beterjesztett javaslat indoklása szerint „nem minden esetben van lehetőség új osztály beindítására, ha a maximális létszámnál több gyermeket tanulót (sic!) kell elhelyezni egy csoportban, osztályban.” Ez persze tény, de azzal, hogy törvénybe foglalják: a Fidesz elismeri, hogy – ha még a plusz 20% sem lesz elég, márpedig nem mindenütt lesz elég – olyan tanulók jelentkezését is el lehet utasítani, akiket egyébként a törvény alapján fel KELLene venni. Ez azért is súlyos probléma, mert a népszerű iskolák esetében dívik a fiktív lakcímbejelentés. (Ezzel mi nem éltünk -- így most rághatjuk a körmünket...). Ez a jelenség eddig marginális volt, idén az elsős-cunami miatt tömegessé válhat.

Összefoglalva: azt kérjük, hogy… Ne szórakozzanak a gyerekeinkkel! És ne szórakozzanak a pedagógusokkal, iskolavezetőkkel! Itt mindenki áldozat. Mindenki csak kapkodja a fejét. Borítékolható, hogy hétfőn botrányos jelenetek lesznek országszerte…

Ezt elkerülendő még hétfő előtt kötelezze el magát a kormány, hogy annyi új osztályt nyit, amennyire csak szükség lesz – anélkül, hogy a zsúfoltságot növelné, és ehhez a megfelelő pedagógus-létszámot is biztosítja! ...Ha egyszer elmulasztották megtervezni a fokozatos átmenetet.

DSC04716.JPG

(A képen Ábel rajzol)