Orbán bezáratja a sulimat

No, úgy tűnik, a Fidesznek köszönhetően az én volt általános iskolám is be fog zárni. Nem akárhol: a Pokorni Zoltán vezette budapesti kerületben!

Orbán-Matolcsy eltervezi, Hoffmann "három-pártban-voltam-tag" Rózsa a nevét adja hozzá, Pokorni végrehajtja.

"A 2013-as változások tovább nehezítették a helyzetet. Az egyetemek állami támogatása drasztikusan csökkent, egyre nagyobb nehézséget okoz a gyakorló iskolák fenntartása. Az iskolák államosítása miatt a helyi önkormányzatnak már nem kötelessége az oktatás költségeihez hozzájárulni, ezért a 2007-es megállapodásban meghatározott apanázs folyósítását a hegyvidéki önkormányzat megszünteti." (Forrás: Sipos Péter blogja)

Így függ össze a felsőoktatást sújtó megszorítás a közoktatással. Nem mintha pont a gyakorló iskolák volnának a legsanyarúbb helyzetben. De hogyha már őket is eléri a bezárási hullám, az éppenséggel azt jelzi: az egész közoktatás összeomlóban.

A helyi közösségektől elvették az iskolát, kórházat, a legtöbb közintézményt. Esélyteremtésről szó sincs, megszorításról, bezárásokról annál inkább. Tegnapelőtt került Állam bácsi gondos kezébe, csak a Fővárosban 123 oktatási intézmény, 95 gyermekotthon, 25 fogyatékos és pszichiátriai betegeket ellátó otthon stb. Csökkenő büdzsével, szabályozási, irányítási káosszal megspékelve. Gondolom legalább olyan jó kezekben lesznek, mint a magánnyugdíjpénztári befizetéseink.

Érdekes, hogy ismét saját bázisára támad a Fidesz: középosztálybeli gyerekek szüleit vegzálja. Ahogyan a felsőoktatás kapcsán is. Szerintem Orbánék még mindig nem fogták fel azt az alapigazságot, hogy bár a jóléti állam leépítésével a szegények kerülnek a legkilátástalanabb helyzetbe, a középosztály szenvedi el a legnagyobb veszteséget -- mivel a közszolgáltatásokból arányaiban a középosztály nagyobb mértékben részesül (többet jár orvoshoz, többet ül IC-n, tovább járnak a gyerekei az oktatásba stb.). Mondhatom egyszerűbben is: mindenki rosszul jár.

Ezzel az ellenzék malmára hajtják a vizet. Csak közben belerokkanunk.