Daniel, Karima, Nada, Winfried

Csütörtöktől vasárnapig nálunk ülésezett az Európai Zöld Párt (EGP). Az ökopolitikának áll a zászló. Németországban -- Baden-Württemberg tartományban -- most először lesz zöld miniszterelnök (a tartomány lakossága kb. akkora, mint Magyarországé, s itt van Svábföld is). Winfried Kretschmann a párt egyik alapítója, nincs nála zöldebb; emellett a kisvárosban, ahol lakik, a templomi kórus tagja (lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/11945/az-lmp-gratulacioja-a-nemet-zoldeknek/). A szintén most zajlott választásokon a francia zöldek megduplázták a járási (cantons) képviselőik számát. A nagyvárosokban hagyományosan erősek, most a vidéki körzetekben is jól szerepeltek.

S míg a Lajtától keletre a zöld pártok közül szinte csak az LMP van a porondon, a rendezvényre meghívott tunéziai (!), egyiptomi (!) és libanoni (!) zöldek arról számoltak be, hogy a forradalmi Észak-Afrikában és Közel-Keleten is hódit az ökopolitika. Nekik 4 fő üzenetük van: női egyenjogúság, politikai szabadságjogok, környezetvédelem, világi állam (anti-iszlamizmus).

Az első napon Daniel Cohn-Bendit, '68 hőse, az élő legenda, Orbán Viktornak címezte szavait, a médiatörvényre utalva: " 'Értsd meg, Viktor! Ha van egy politikai testület, ami ellenőrzése alá vonja a sajtót, akkor az újságírók félni fognak, és nem írják le, amit akarnak (...) Van egy régi zsidó vicc. Ha csak két lehetőségünk van, válasszuk a harmadikat' - mondta Cohn-Bendit, arra biztatva a hallgatóságot, hogy a Fidesz és a posztkommunista MSZP helyett válassza az LMP-t." (www.origo.hu/itthon/20110331-daniel-cohnbendit-budapesten-az-europai-zoldpart-rendezvenyen.html) Ezután kezdődött a tartalmi munka: volt szó Kolontárról (lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/12637/a-kolontar-jelentes/) és Fukusimáról, a Roma Stratégiáról és a "Green New Deal" szociális aspektusairól -- magyarul: arról az ökoszociális vízióról, amit mi kínálunk.

...A címben szereplő Nada az a 6-gyermekes libanoni családanya, aki az ottani zöld párt képviseletében beszélt, lehengerlően, Karima pedig az a fiatal (egyébként szintén arab származású) francia zöldpolitikus, aki az Európai parlament tagjaként az egyik fő zászlóvivője ennek a bizonyos ökoszociális vonalnak. Örülök, hogy megismerkedhettünk! :-)