Réthelyi ellenzi a Kormány döntését (!!!)

Ma tartotta a Parlament Oktatási Bizottsága az illetékes miniszter, Réthelyi Miklós meghallgatását.

Sorjáztak a kérdések, de kevésre érkezett konkrét válasz; még kevesebbre olyan, ami újdonság volna. Viszont tárgyi tévedések is be-becsúsztak, pl. amikor Réthelyi miniszter úr az Útravaló programról beszélt (ennek keretében a hátrányos helyzetű gyerekeket mentorok segítik az iskolai kudarcok elkerülésében). Elsorolta annak különböző részeit, mintegy elbüszkélkedve az előző Kormány eredményeivel (Orbán Viktor is szokta dicsérni a Bajnai-kormányt, igaz ő csak külföldön), köztük azzal, hogy "intézményi hozzájárulást" is fizetnek; csakhogy ezt az intézményi hozzájárulást idén nem kapják meg az intézmények, éppen az Orbán-csomag, a megszorítások miatt: www.edupress.hu/hirek/index.php

De a legérdekesebb az volt, hogy a Bizottság tagjai, szinte egyöntetűen bírálták a tankötelezettség leszállítását 15 évre (lásd: www.mancs.hu/index.php). (E terv egy megszorító csomagjairól elhíresült dualizmus-kori pénzügyminiszter, későbbi miniszterelnök nevét viseli).

Pánczél Károly (Fidesz) kimondottan arra kérte a minisztert, hogy a Kormány döntésével (tehát saját és Orbán Viktor döntésével!) szemben képviselje azt az álláspontot, hogy a tankötelezettség NE csökkenjen 15 évre. Pokorni Zoltán is. Bár ők elfogadhatónak tartanák a 16 éves korhatárt. Az LMP szerint ez is túlontúl korai. Mi a -- Hoffmann Rózsa által tervezett -- 18-ról 17-évre csökkentést sem néztük jó szemmel.

Válaszában Réthelyi Miklós egyetértett a javaslatot ért bírálatokkal, és megígérte, hogy a Kormányban a 15 éves korhatár ellen fog fellépni.

...Minden egyéb értesítés helyett - aki hallja, adja át Orbán Viktornak, Matolcsy Györgynek és Navracsics Tibornak!