a Gyurcsány-Orbán kormány

Már a költségvetést áttanulmányozva is feltűnt, hogy mennyire hasonlít a Gyurcsány-Bajnai féle büdzséhez, mind szerkezetében, mind bevételi, kiadási tételeiben. A legtöbb szám nominálisan is megegyezett az előző évivel, míg sokat mechanikusan felszoroztak az inflációval; néhány persze megváltozott (pl. fiatal kutatói pályázatokra kevesebb, egyházi intézményekre több pénz jut), de amúgy: sok hűhó semmiért.

Még az Orbán-kormány jómódúakat támogató adópolitikája is csak a Bajnai-féle már-majdnem-egykulcsos adó nyíltan egykulcsossá tétele.

A demokratikus intézmények elleni támadások és a magánnyugdíjpénztári megtakarítások zsarolással végrehajtott lenyúlása: külön történet. Most nem a különbségekről beszélek, hanem a hasonlóságokról.

Az Új Széchenyi Terv is jobbára a Gyurcsány-kormány Új Magyarország Fejlesztési tervére emlékeztet (már abban is, hgy nem saját, hanem EU-s forrásból "adakoznak"). Mint azt a Levegő Munkacsoport is megállapítja:

"az Új Széchenyi Tervnek még nem sikerült megszabadulnia az Új Magyarország Fejlesztési Terv alapvető hibáitól: az energia-, illetve nyersanyag-igényes tevékenységek elsőbbsége a tudásigényes tevékenységek kárára, a környezetvédelmi (és különösen az éghajlatvédelmi) szempontok háttérbe szorítása, a piactorzító támogatások alkalmazása, valamint (...) a társadalom egészét terhelő külső költségek figyelmen kívül hagyása."

levego.hu/hirek/2011/01/tovabbfejlesztesre_szorul_az_uj_szechenyi_terv

...Ennyit a fenntartható fejlődésről és az egészséges környezetről.

Mondjuk ki: "Gyurcsány, Orbán: egyik kutya, másik eb"!

A Levegő Munkacsoport dicséri is az anyagot. Pl. azt, hogy az egészségügy is komoly szerepet kapott benne. Ebben -- a Gyógyító Magyarország c. fejezet elolvasása után -- sajnos vitatkoznom kell velük. De erről majd legközelebb!