népszámlálás -- megbízhatatlan adatok

Ígértem, hogy írok azokról a törvényjavaslatokról, amelyekről a sajtóban nem olvasni, a hírekben, híradókban nem hallani.

Az új többség sok-sok törvénymódoístása közül az egyik a jövőre esedékes Népszámlálásról szól, és az a lényege, hogy a nemzetiségre, vallásra, fogyatákosságra is rákérdezzenek a kérdezőbiztosok. (Ezeket a KSH adatvédelmi aggályok miatt első körben kihagyta). A válaszadás ezekre a kényes kérdésekre önkéntes lesz.

Itt a törvényjavaslat:

(A parlament honlapján minden tv-javaslat szabadon hozzáférhető!)

http://www.parlament.hu/irom39/00038/00038.pdf

...és itt a véleményem:

A szenzitív adatok (vallás, nemzetiség stb.) esetében a válaszadás nem lesz kötelező, ez rendben van, de tudni kell, hogy az így gyűjtött adatok semmit sem érnek.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint pl. kevesebb mint kétszázezer a hazánkban élő romák száma...

Egy módszertanilag jól kidolgozott szociológiai vizsgálat 3 ezres reprezentatív mintán többet ér, mint ez az egész méregdrága népszámlálás.

Elrettentésül egy megtörtént eset: a kérdezőbiztosok és/vagy a kódolók nemtörődömségének, inkompetenciájának hála a 2001-es népszámlálás során viszonylag nagy számban "találtak" Nógrádban szlovénokat. Valójában a szlovákokat tévesztették össze a szlovénokkal (vö.: Gizike-Gőzeke). Mint annak idején George Bush :)

(Vagy Nógrádot Vas megyével?)

És ez senkinek nem tűnt fel!

Magára valamit is adó tudós vagy politikus nem használja a népszámlálás adatait, mert megbízhatatlanok. (Erről alapvetően NEM a KSH tehet!). Ha van egy olyan politikai igény, hogy álljanak rendelkezésre adatok a magyar lakosság lélekszámáról, vallásáról, nemzetiségi arányairól stb. ÉS ezek változásáról, akkor ennek a célnak a nagy mintás ún. panel-vizsgálatok felelnek, felelnének... feleltek volna meg!