parlament

Összeült az új Országgyűlés, benne 16 LMP-s képviselő!!!

Gőzerővel indult be a munka. Szeretnék majd a továbbiakban rendszeresen a különböző törvényjavaslatokról, és a hozzájuk fűzött LMP-s módosító-javaslatokról, mert ezek sajnos (már most látszik) nem fognak túl nagy média-nyilvánosságot kapni.

De addig is idézném az LMP válaszát a Fidesz ünnepélyes politikai nyilatkozatára:

Schiffer András (LMP) felszólalásában aláhúzta: az LMP minden mandátumot és minden képviselőcsoportot egyenlőnek tart, emellett nem vitatja a Fidesz jogát sem az alkotmányozásra, azonban úgy véli, hogy a párt adós maradt a közjogi terveivel: pontosan mit kívánnak tenni a magyar demokráciával, a közjogi rendszerrel. Rámutatott: az LMP egyetért azzal, hogy nemzeti együttműködésre és a pártok közötti párbeszédre van szükség, azonban ehhez nincs szükség új keretekre, mivel erre jelenleg is lehetőség van az Országgyűlésen belül.

Az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta: akármilyen nagy felhatalmazást is kap egy pártszövetség, politikai programját a kormányprogramon belül kell elmondania. Aláhúzta: az LMP nem támogatja majd sem a Fidesz politikai nyilatkozatát, sem az MSZP alternatív nyilatkozat-tervezetét, mivel ezekben a nyilatkozatokban a beterjesztők hamis képzetet állítnak fel amikor szembeállítják a pártokat az emberekkel.

Úgy vélte, meg kell újítani a demokrácia húsz éve elhanyagolt szerkezetét, azonban nem szabad az 1989-ben kialakult kereteken túllépni. Az LMP a demokrácia megjavításában és megújításában partnere lesz akármelyik pártnak, de nem támogat semmilyen olyan döntést, amely túl kíván lépni a demokrácia keretein - tette hozzá.

Mile Lajos (LMP) felszólalásában szintén azt emelte ki, hogy az LMP nem fogja támogatni a Fidesz nyilatkozat-tervezetét, mivel szerinte az együttműködésbe beletartozik az ellenvélemény és a vita is.

Jávor Benedek (LMP) felszólalásában rámutatott: nem lehet egyetlen éjszaka alatt, vagy egy politikai nyilatkozat-tervezet elfogadásával megteremteni a nemzeti együttműködést. Úgy vélte, az együttműködés megvalósításához be kell vonni a teljes társadalmat a fontos döntések meghozatalába, meg kell erősíteni az "aktív állampolgárságot".

lehetmas.hu/sajto/figyelo/1797/hvg-az-lmp-nemet-mond-a-fidesz-politikai-nyilatkozatara

Címkék: parlament ner