oktatáspolitikusok

Ma a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) meghívására az országos listát állított pártok szakemberei számoltak be pártjuk oktatási programjáról, válaszoltak a pedagógusok kérdéseire. Úgy alakult, hogy ma én voltam az LMP szakpolitikusa.

Igazi vita volt, de jó hangulatban. Senki nem esett neki a másik torkának. Néha még egyetértőleg idéztük is egymást. Érződött persze a pedagógus-szakma elégedetlensége, időnként fel-felmorajlott a hallgatóság (elsősorban a kormánypárt képviselőjének szavaira), de sokan voltak és jót akartak :)

Úgy tűnik, ez a szakma is fogékony a Lehet Más az OKTATÁSpolitika üzenetére: nemcsak az elmúlt 4-8 év, de az elmúlt 20 év oktatáspolitikájával szemben is elhangzottak (kérdésbe burkolt) kemény kritikák. Az egyre növekvő adminisztratív terhek, az oktatáspolitika cikk-cakkjai, a "kezelhetetlen problémás gyerekek": megannyi ok az elkeseredésre. Utóbbiak kapcsán (erről itt már többször is írtam) van egy külön javaslatcsomagunk, amely (ha a helyeslő plenáris hümmögéseket és a folyosói beszélgetéseket jól értelmezem), a jelenlévők nagy részénél egyetértésre talált.

Nem fogadjuk el a szegregációt, de segítő-fejlesztő-mentori-mediátori munkahelyek létrehozásával, a nevelési tanácsadók támogatásával, az inkluzív (egyénre szabott, szükség esetén egyéni fejlesztéssel megtámogatott) pedagógia elterjesztésével (minden pedagógus legyen fejlesztőpedagógus), korai jelzőrendszerrel (védőnők) és korai fejlesztéssel (pl. Biztos Kezdet), a hátrányos helyzetűeket tanítók bérpótlékával javasoljuk kezelni a helyzetet.